ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНОВИХ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Тамара Осташко Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України” https://orcid.org/0000-0001-5550-5864
  • Олена Шубравська Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України” https://orcid.org/0000-0002-2109-9308
  • Володимир Олефір Державна установа “Інститут економіки та прогнозування НАН України” https://orcid.org/0000-0003-4180-3435

DOI:

https://doi.org/10.56197/2786-5827/2023-2-4-1

Ключові слова:

переробка зерна, харчова промисловість, тенденції, кон’юнктура, прогнози, експортний потенціал, замінники цукру, Україна

Анотація

Вступ. Україна є одним з найбільших у світі експортерів зернових культур. Одночасно по експорту продуктів переробки зерна вітчизняна промисловість значно поступалась іншим країнам. Таким чином, Україна має великий потенціал збільшення експорту продуктів переробки, який потребує більш повної реалізації. Метою статті було проаналізувати зміни, які відбулись на внутрішньому і світовому ринках продуктів переробки зерна після початку збройної агресії і визначити перспективні напрями розвитку галузі у повоєнний період.

Матеріали та методи. Під час дослідження було використано такі методи: економіко-статистичні, порівняння, монографічний, аналізу і синтезу, системного підходу. Залучались дані Держстату України, UN Comtrade Database, проекту “Суспільно-політичний діалог в зерновому секторі України”, інформаційні ресурси Інтернету.

Результати і обговорення. В Україні для великого бізнесу перспективними є проєкти з глибокої переробки зернових культур. Для кукурудзи – це виробництво замінників цукру, біоетанолу, крохмалю, комбікорму; для пшениці – виробництво спеціалізованих білків (глютену, глютеніну, гліадину). Аналіз поточної кон’юнктури світового ринку замінників цукру і нативного (натурального) крохмалю свідчить про їх великий експортний потенціал. Це також стосується світового ринку амінокислот (лізин, треонін, метіонін, триптофан), який є найбільш динамічним сектором світового ринку кормів для свійських тварин і птиці.

Висновки. Переробка зерна в Україні має великий невикористаний потенціал. За експортом зернових культур Україна перебуває у групі лідерів, в той час як за обсягами експорту продуктів переробки зерна вона значно поступається багатьом країнам. Перспективними напрямами переробки зернових в Україні є: для кукурудзи - замінники цукру, біоетанол, крохмаль, комбікорм; для пшениці – спеціалізовані білки (глютен, глютенін, гліадин); для сої – рослинні замінники білка. На сьогодні ці товари мають великий попит на світовому ринку.

Посилання

Lyakhovska, O. V. (2019), “Tendencies of grain production and processing in the regions of Ukraine”, Socio-Economic Problems of the Modern Period of Ukraine, 138(4), 57-61. URL: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2019-4-9 (accessed October, 27, 2023).

Nikishyna, O. V. and Muratov, O. M. (2018), “Measures to overcome institutional imbalances of foreign economic integration of Ukrainian market of flour-grinding and cereal products”, Food Industry Economics, 10(4), 29-38. URL: https://doi.org/10.15673/fie.v10i4.1130 (accessed October, 27, 2023).

Kuznetsova, I. O. and Karpenko, Y. V. (2019). “Strategy of foreign economic activity of flour milling industry enterprises: conceptual model”, Socio-Economic research bulletin, 1(69), 168-178. URL: https://doi.org/10.33987/vsed.1(69).2019.168-178 (accessed October, 27, 2023).

Semenda, D., Semenda, E. and Semenda, O. (2021), “Marketing research of grain market conditions”. Ahrosvit, 1-2, 56-64. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/1-2_2021/7.pdf (accessed October, 27, 2023).

Yaremchuk, N. V. and Hontaruk Y. V. (2022), “Prospects for the development of grain production and processing in Ukraine”, Black Sea Economic Studies, 74, 88-97. URL: https://doi.org/10.32843/bses.74-13 (accessed October, 27, 2023).

Butko, O. (2021), “Raw materials vs. finished goods: value added and government policy”, Kyiv School of Economics. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2021/12/Oksana-Butko.pdf (accessed October, 27, 2023).

Hontaruk, Y. V. and Shevchuk, H. V. (2022), “Directions of improvement of production and processing of agricultural products on biofuels”, Economy and Society, 36. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-8 (accessed October, 27, 2023).

Furman, I. V. and Ratushniak N. O. (2021), “Prospects of biofuels production in the conditions of land relations reform”, Economy, Finances, Management: Topical Issues of Science and Practical Activity, 3(57), 53-68. URL: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2021-3-4 (accessed October, 27, 2023).

Honcharuk, I. V., Yemchyk, T. V., Kupchuk, I. M., Telekalo, N. V. and Hontaruk, Y. V. (2022), “Directions of improving the cultivation and processing of corn for biofuels”, Taurida Scientific Herald, 125, 25-32. URL: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.125.4 (accessed October, 27, 2023).

Palamarchuk, V. D. and Telekalo N. V. (2021), “Prospects of growing corn for bioethanol production”, Agriculture and forestry, 21, 47-61. URL: http://socrates.vsau.org/repository/card.php?lang=uk&id=28742 (accessed October, 27, 2023).

Danylyshyn, M. S. (2013), “Sugar substitutes and sweeteners on the market sugar of Ukraine”, Sugar of Ukraine, 5(89), 17-20. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cu_2013_5_4 (accessed November, 16, 2023).

Shtanheieva, N. I. and Hryhorenko, N. O. (2011), “Use of natural sugar substitutes in the food industry”, Food Science and Technology, 2(15), 53-55. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2011_2_20 (accessed November, 16, 2023).

Adewale, P., Yancheshmeh, M. and Lam, E. (2022), “Starch modification for non-food, industrial application: Market intelligence and critical review’, Carbohydrate Polymers, 29, 1 September 2022, 119590. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/ abs/pii/S0144861722004957#preview-section-introduction (accessed October, 27, 2023).

Waterschoot, J., Gomand, S.V., Fierens, E. and Delcour, J.A. (2015), “Production, structure, physicochemical and functional properties of maize, cassava, wheat, potato and rice starches”, Starch-Stärke, 67, 14-29. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201300238 (accessed October, 27, 2023).

Thanh-Blicharz, J. and Lewandowicz, J. (2020), “Functionality of Native Starches in Food Systems: Cluster Analysis Grouping of Rheological Properties in Different Product Matrices”, Foods, 9(8), 1073. URL: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/8/1073 (accessed October, 27, 2023)

Shevkani, K., Singh, N., Bajaj, R. and Kaur, A. (2017), “Wheat starch production, structure, functionality and applications—a review”, International Journal of Food Science + Technology, 52(1), 38-58. URL: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/ abs/10.1111/ijfs.13266?_gl=1*1nqoysy*_gcl_au*NDI3ODAwMTM1LjE2OTkwMjMwNDI (accessed October, 27, 2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

28-11-2023

Як цитувати

Осташко, Т., Шубравська, О., & Олефір, В. (2023). ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНОВИХ В УКРАЇНІ. Науковий вісник Міжнародної асоціації науковців. Серія: економіка, управління, безпека, технології, 2(4). https://doi.org/10.56197/2786-5827/2023-2-4-1

Номер

Розділ

Науковий вісник Міжнародної асоціації науковців. Серія: економіка, управління, безпека, технології